Merhaba arkadaşlar,
PHP Frameworkler arasında popülerliği gittikçe artan Laravel , nedir , nasıl kullanılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir bildiğim kadarıyla anlatacağım.

Laravel nedir ?

Laravel, PHP dili ile yazılmış, güçlü bir framework’tur. Taylor Otwell önderliğinde geliştirmektedir.  Söz dizimi basit ve anlamlıdır. Bu sebeple öğrenmesi daha kolaydır. Laravel içinde birçok yapıyı ve özelliği barındırır. Bunun sonucunda basit web uygulamalarında ya da karmaşık web sayfalarında rahatlıkla kullanılabilir.

Laravel’in sloganı “The PHP Framework For Web Artisans” yani “Web sanatçılarının PHP yapısı ” dır.

Laravel, profesyonel ya da amatör web geliştiricileri tarafından kullanılabilir. OOP yapısı sebebiyle daha derli toplu, temiz, okunabilir kod yazılmasına olanak sağlar.

Laravel öğrenmek için neler gereklidir?

Laravel ile geliştirme yapmaya başlamak için, HTML/CSS bilgisine ve orta seviye PHP bilgisine ihtiyaç vardır. PHP hakkında hiç bilgim yok diyenler için php.net ‘ten biraz fikir alabilir yada diğer PHP dersleri anlatan arkadaşların sitesinden öğrenebilir. Ön şart azda olsa PHP bilgisi.

Laravel ile ilgili önemli bilgiler nelerdir?

  • Bağımlılık yöneticisi (Dependency Manager) olarak Composer kullanır.
  • İçinde Eloquent ORM (Object Relational Mapping)’yi barındırır. Bu yapıda veritabanında ki her bir tabloya karşılık gelen bir model sınıfı bulunur. Bu sayede uzun sorgu cümleleri yerine çok daha basit şekilde veritabanı sorguları yapmanızı sağlar. Ayrıca farklı veritabanlarından (Mysql, PostgreSql, MongoDB vb.) sorgularınızda değişiklik yapmadan sorgu yapabilme imkânı sunar.
  • Template engine olarak “Blade” kullanmaktadır. MVC(Model, View, Controller) mimarisinde View (V) kısmında denk gelmektedir. Bu yapı sayesinde PHP ve HTML kodlarımızı birbirinden ayırma imkanı sağlar.
  • Gelişmiş routing yapısı sayesinde URL yapınızı hızlı ve kolay bir şekilde filtreleyebilir, controllera yönlendirebilirsiniz (Not: .htaccess’ ile yaptığınız url yönlendirmeleri de aradan kalkmış oluyor Laravel bizim yerimize yapıyor).
  • Laravelin içerisinde kimlik doğrulama (Authentication) yapısı hazır olarak bulunmaktadır. Sadece birkaç komut yardımıyla login/logout/register gibi kullanıcı işlemleri uygulamanıza dahil edilebilir (Not: Kurulum ile birlikte 5dk içinde kullanıcı giriş,kayıt ve şifre sıfırlama hazır).
  • Sadece birkaç satır kod ile verileri otomatik sayfalama özelliği bulunmaktadır.
  • Form ve veri girişi kısımlarında bütünleşik CSRF koruması bulunmaktadır.
  • Migration ve seeder yapısıyla veritabanında tablo oluşturma, versiyonlama ve veri girişi işlemleri daha basit şekilde yönetilebilir (Not: Bu yapı ile kulllananlar bilir phpmyadmin’e veda edebiliriz).
  • Yapısında birçok “symfony framework” bileşenini barındırmaktadır. Ama Laravel öğrenmemiz için bizim symfony framework bilmemize gerek yoktur.

Bu dersimizde “Laravel nedir ?“, “Laravel öğrenmek için gereklilikler nelerdir ?“,”Laravel ile ilgili önemli bilgiler nelerdir ?”  başlıklarını açıkladım. Son olarak PHP frameworkler ile ilgili yapılan araştırma sonuçları

Join to newsletter.

Curabitur ac leo nunc vestibulum.

Get a personal consultation.

Call us today at (555) 802-1234

Aliquam dictum amet blandit efficitur.